Újrahasznosított anyagok, termékek

Minden iparágnak törekvése, hogy a gyártás és a felhasználás során keletkezett hulladékot csökkenteni és újra hasznosítani tudja. Ennek a gazdaságossági szempontokon túl a környezetvédelemben van fokozott jelentősége. Így van ez a gumiiparban is. A szakemberek feladata nem ér véget a gumitermék megtervezésénél és gyártásával foglalkozni kell a termékgyártás és értékesítés utáni „életével” is. A gumi sajátosságával fogva nem ad könnyű feladatot a belőle keletkezett hulladék kezelésére, megsemmisítésére vagy újra hasznosítására. A legoptimálisabb az lenne, ha a gumihulladékot olyan állapotba tudnánk hozni, hogy azaz új termék előállításánál a keverékbe visszadolgozható legyen. Ez a gumihulladék feldolgozásának fő törekvése, az anyagában történő újrahasznosítás. Ma ez még teljes mértékben nem megoldott, így jelentős részt képvisel a gumihulladék termikus úton történő felhasználása is. A két jelenleg használt megoldás számos terméket eredményez, ami színesíti és gazdagítja az egyre növekvő hulladékhasznosító iparágat és termékeik megtalálhatók mind ipari mind lakossági felhasználás során is.

 

A gumihulladék hőerőművekben történő elégetésénél energiává alakul át és hő vagy villamos energia keletkezik. A gumihulladék erre a célra történő felhasználása igen alkalmas mivel magas a fűtőértéke. Előszeretettel alkalmazzák cementgyárakban energiatermelésre, magas hőfokon való elégetésnél kedvezően hat az előállított cement minőségére.

Napjainkban feltörekvő új termikus hasznosítás a pirolízis. A keletkező három termék a pirolízis gáz, amelyet általában a berendezés fűtésére használnak, valamint a pirolízis olaj és a korom. Az olajat is legtöbbször elégetik és villamos áram előállítására használják, vagy új eljárásokkal feldolgozzák és diesel üzemű motorok üzemanyagként hasznosítják. A korom az eljárás után csak fűtőanyagnak (koksz) használható magas fűtőértéke miatt, vagy további kezeléssel, az aktív felület növelésével gumigyártásban is használható kiváltva teljes mértékben vagy részben az erre a célra gyártott magasabb áron beszerezhető ipari kormokat.

A gumihulladékból főként a hulladék abroncsokból gumiőrleményt készítenek az acél és szövet alkotó elemek eltávolításával. Az így kapott különböző méretű gumiőrleményt számos termékben felhasználhatják. Alapanyaga víz és hangszigetelő rendszereknek, adalékanyagként útépítésnél is használják az úgynevezett gumibitumenben. Sportlétesítményeknél rugalmas felület kialakítására, vagy műfüves focipályáknál nélkülözhetetlen alapanyag. Gumilemezek, istállópadlók és még számos praktikus termék készül belőle mind az ipar vagy a mezőgazdaság számára, de nagyon sok praktikus terméket találnak a mindennapi életünkben. Jelenleg olyan eljárások kifejlesztésével foglalkoznak a szakemberek, amelyek során a gumihulladékot olyan állapotba hozzák, hogy alkalmas legyen gumitermék gyártására, alapanyagként új gumitermék előállítására.

MAGUSZ tagság előnyei

Tagvállalataink, tevékenységüket és termékeiket, szakmai portálon, a MAGUSZ honlapján keresztül tehetik ismertté.
Fórumainkon lehetőséget teremtünk a napi munka során felmerülő kérdések személyes és kötetlen megvitatására gumiipari szakemberekkel, kormányzati tisztviselőkkel.

Keresés

Környezetvédelem

A MAGUSZ elkötelezett támogatója a környezetvédelemnek, a Szövetségen belül megalakította a Környezetvédelmi Szekciót, amely tevékenységével segíti a Tagság munkáját a Környezetvédelmi feladatok megoldásában.

Támogatóink